Tijdens de vakantieperiode zijn we minder goed bereikbaar. Daarom bij voorkeur contact via e-mail.

Trommelen na lasersnijden

Bij Laser op Maat biedt trommelen een efficiënte manier om scherpe randen en bramen van gesneden metalen onderdelen te verwijderen. Dit proces maakt gebruik van een draaiende trommel gevuld met kleine 'steentjes', wat resulteert in een mooi glad oppervlak. Trommelen is bijzonder effectief voor het afwerken van kleinere componenten en complexe vormen. Bij grotere onderdelen realiseren we hetzelfde effect door het 'borstelen' van het metaal.

Het trommelproces is veelzijdig en geschikt voor diverse toepassingen, van industriële componenten tot decoratieve objecten. Door te kiezen voor trommelen, geef je jouw lasersnijwerk een braamvrije en strakke afwerking.

Wil je gebruik maken van deze nabewerking? Selecteer trommelen als aanvullende optie bij het berekenen van je offerte en zie direct de kosten. Heb je vragen over trommelen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!

De voordelen van trommelen:

 • Verwijdering van scherpe randen en bramen.
 • Betere oppervlaktekwaliteit door een consistente afwerking
 • Geschikt voor kleine en complexe onderdelen.
 • Visueel aantrekkelijker eindresultaat.

Welke metalen kunnen we trommelen?

Bij Laser op Maat bieden we een breed scala aan metalen die geschikt zijn voor lasersnijden en nabewerkingen zoals trommelen. Niet alle metalen zijn echter even geschikt voor deze techniek. Trommelen vereist materialen die goed bestand zijn tegen het schurende proces zonder te beschadigen.

Dus, welke metalen zijn geschikt en welke zijn minder geschikt voor het trommelen?

Geschikt voor trommelen:

 • Staal en Sendzimir: Deze robuuste materialen zijn perfect voor trommelen. Ze kunnen goed tegen de schurende werking van de trommel, waardoor een gladde en uniforme afwerking ontstaat.
 • RVS (Roestvast Staal): Dankzij de hardheid en corrosiebestendigheid is RVS ideaal voor trommelen. Het proces zorgt voor een hoogwaardige, matte afwerking die zowel esthetisch als functioneel is.
 • Aluminium: Aluminium is licht en reageert goed op trommelen. Het resultaat is een gladde, consistente afwerking die ideaal is voor diverse toepassingen.
 • CortenstaalCortenstaal kan worden getrommeld voordat het oxidatieproces begint. Dit zorgt voor nette snijranden en bereidt het oppervlak voor op verdere behandelingen.

Minder geschikt voor trommelen:

 • Messing: Messing kan worden getrommeld, maar vereist extra zorg vanwege de zachtheid van het materiaal, wat kan leiden tot krassen en onregelmatigheden.
 • Geanodiseerd aluminium: Geanodiseerd aluminium is minder geschikt voor trommelen omdat het proces de bestaande anodisatie kan beschadigen.

Het kiezen van het juiste metaal voor trommelen hangt af van de specifieke eisen van je project. Onze experts staan klaar om je te helpen bij het maken van de beste keuze, zodat jouw project perfect wordt uitgevoerd.

Proces van trommelen

Het proces van trommelen in 4 stappen uitgelegd.

1. Voorbereiding

Het metaal wordt grondig gereinigd om verontreinigingen en onregelmatigheden te verwijderen. Dit zorgt voor een schone basis en een gelijkmatige afwerking.

2. Selectie van de juiste steentjes

De juiste steentjes worden geselecteerd op basis van het type metaal en de gewenste afwerking. Dit zorgt ervoor dat het trommelproces optimaal resultaat oplevert.

3. Trommelen

Het metaal wordt in een draaiende trommel geplaatst samen met de steentjes. Door het roterende effect worden scherpe randen en bramen verwijderd en ontstaat een glad oppervlak.

4. Controle en nabewerking

Na het trommelen wordt het metaal gecontroleerd op afwerkingskwaliteit en consistentie. Eventuele kleine correcties worden uitgevoerd om te voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen.

Bereken zelf de offerte in slechts 4 stappen

Heb je al een STEP of DXF bestand van het ontwerp? Dan is de offerte in de volgende 4 stappen zo uitgerekend! Heb je deze nog niet? Scroll dan verder naar beneden.

 1. Maak een account aan.
 2. Upload het STEP of DXF bestand.
 3. Kies het te gebruiken materiaal en de aantallen en zie direct de prijs.
 4. Bestellen!

Begin direct met stap 1…

Voldoet je bestand aan onze eisen?
Controleer voor de zekerheid eerst onze aanleverspecificaties.

Geen STEP of DXF bestand? Ook dan helpen wij je graag verder.

Andere beschikbare nabewerkingen

Naast trommelen kan je bij Laser op Maat ook kiezen voor nog een aantal anderen nabewerkingen. Hieronder vind je een overzicht van alle beschikbare mogelijkheden. Sommige van deze bewerkingen hebben invloed op de levertijd. Bij elke bewerking wordt aangeven met hoeveel werkdagen de levertijd eventueel omhoog gaat.

Heb je vragen hierover? Vraag Ben dan gerust om aanvullende uitleg. Hij neemt de tijd om al je vragen te beantwoorden!

Anodiseren

Er wordt een beschermende oxidelaag gevormd op het metaal. Hiermee wordt de corrosieweerstand verhoogd. Bij dit proces kan het metaal een kleur meegegeven worden.

Levertijd: +10 werkdagen

Meer over anodiseren

Borstelen

Bij het borstelen worden schuurborstels gebruikt om alle randen van grotere producten van de ongewenste bramen te ontdoen.

Levertijd: blijft gelijk

Meer over borstelen

Zetten

Met het welbekende zetwerk, kunnen wij het uit een plaat gesneden product elke gewenst profiel meegeven.

Levertijd: +5 werkdagen

Meer over zetten

Poedercoaten

Dit levert niet alleen een goede beschermlaag op, maar het product kan hierdoor ook bijna elke gewenste kleur meekrijgen.

Levertijd: +10 werkdagen

MEER OVER POEDERCOATEN

Veelgestelde vragen over het trommelen

Hoe beïnvloedt trommelen de tolerantie van mijn onderdelen?

Trommelen verwijdert een minimale hoeveelheid materiaal, waardoor de toleranties van de onderdelen behouden blijven. Het is een zachte nabewerking die vooral de oppervlaktekwaliteit verbetert.

Kan trommelen kleurverschillen in metalen veroorzaken?

Trommelen kan soms kleine kleurverschillen veroorzaken door het schurende proces. Dit is meestal niet significant en kan vaak worden aangepakt met verdere afwerkingen of behandelingen.

Is trommelen milieuvriendelijk?

Trommelen is een relatief milieuvriendelijke nabewerkingstechniek omdat het geen chemische stoffen vereist en weinig afval produceert. Het proces maakt gebruik van mechanische middelen om de gewenste afwerking te bereiken.

Wat is het verschil tussen nat en droog trommelen?

Droog trommelen gebruikt droge steentjes, terwijl nat trommelen een vloeistof gebruikt om het schurende effect te verbeteren. Nat trommelen kan resulteren in een fijnere afwerking en minder stof.

Kunnen zeer dunne metalen onderdelen worden getrommeld?

Ja, maar het is belangrijk om de dikte van de onderdelen in overweging te nemen, omdat zeer dunne onderdelen gevoeliger kunnen zijn voor vervorming. Onze experts kunnen beoordelen of trommelen geschikt is voor jouw specifieke onderdelen.

Heeft trommelen invloed op de mechanische eigenschappen van het metaal?

Over het algemeen heeft trommelen geen significante invloed op de mechanische eigenschappen van het metaal. Het proces verbetert voornamelijk de oppervlaktekwaliteit zonder de structurele integriteit aan te tasten.

Het maatwerk stuk staal is prima gemaakt!

Met hulp van een medewerker van Laseropmaat werd mijn gemaakte pdf file omgezet naar het vereiste formaat voor verwerking door de machine. Geleverd stuk staal voldeed volledig aan de verwachting zodat de bouwconstructie verder afgemaakt kan worden.

Bekijk meer reviews op Kiyoh

Zeer goede service, in de toekomst weten we zeker te vinden!

Handige online tool, en zeer goede service bij het checken van de tekeningen. Het enige jammere is de levertijd. maar denk de drukte wel voorzich spreekt. blijkbaar zijn wij niet de enige :)

Bekijk meer reviews op Kiyoh

Goede communicatie en een goede prijs.

Er is veel mogelijk onder 1 dak , waar veel andere alles hebben geautomatiseerd heb je hier nog persoonlijk contact als het nodig is als je er niet uit komt.

Bekijk meer reviews op Kiyoh

Heb je geen STEP of DXF bestand, maar wel de ideeën?

We zijn de moeilijksten niet! Ben helpt je graag verder. Ook met een schets of een idee in woorden komen we eruit.

Vul het formulier in of neem telefonisch contact op met Ben via 0174 – 520 240.

* verplichte velden