Anodiseren na lasersnijden

Anodiseren is een elektrochemisch proces waarbij de natuurlijke oxidelaag van metalen, meestal aluminium, verdikt wordt. Dit zorgt niet alleen voor een esthetisch aantrekkelijke afwerking, maar verbetert ook de weerstand van het metaal tegen slijtage en corrosie. Bij Laser op Maat kun je kiezen uit een diversiteit aan kleuren, zodat jouw project niet alleen beschermd is, maar ook exact de uitstraling krijgt die je voor ogen hebt. Van subtiele natuurlijke tinten tot levendige kleuren, jouw keuze in kleur biedt een duurzame en visueel aantrekkelijke afwerking.

Anodiseren is een uitstekende keuze voor het verlengen van de levensduur en het verbeteren van het uiterlijk van jouw lasersnijwerk.

Overweeg je deze nabewerking voor jouw project? Selecteer dan 'Anodiseren' als aanvullende optie bij het berekenen van jouw offerte en ontdek direct wat de kosten zijn. Heb je vragen over het anodiseren?Neem gerust contact met ons op!

De voordelen van anodiseren:

 • Verhoogt de corrosiebestendigheid, waardoor het metaal duurzamer wordt.
 • Verbetert de weerstand tegen lichte krassen en slijtage.
 • Biedt een breed scala aan kleuren voor een gepersonaliseerde afwerking.
 • Milieuvriendelijk proces dat geen zware metalen of schadelijke chemicaliën gebruikt.
 • Verbetert de elektrische isolatie van het behandelde oppervlak.
 • Zorgt voor een uniforme afwerking, zelfs op complexe vormen.

Welke metalen kunnen we anodiseren?

Bij Laser op Maat kan je kiezen uit verschillende metalen om te laten lasersnijden, maar niet alle metalen zijn geschikt voor anodiseren. Anodiseren is een proces dat voornamelijk geschikt is voor aluminium vanwege de natuurlijke vorming van een oxidelaag die het metaal beschermt en versterkt.

Dus, welke metalen zijn geschikt en welke zijn minder geschikt voor het anodiseren?

Geschikt voor anodiseren:

 • Aluminium: Uitstekend geschikt voor anodiseren. Het proces verbetert de corrosiebestendigheid en slijtvastheid en maakt een breed scala aan kleurafwerkingen mogelijk.

Minder geschikt voor poedercoaten:

 • Staal en Sendzimir: Deze metalen kunnen niet effectief worden geanodiseerd omdat het proces specifiek is voor non-ferrometalen zoals aluminium.
 • RVS: Niet geschikt voor anodiseren. Roestvrij staal heeft zijn eigen passivatielaag die corrosiebestendigheid biedt.
 • Messing en Cortenstaal: Deze metalen zijn niet geschikt voor anodiseren. Messing en Cortenstaal hebben unieke oppervlaktekarakteristieken die niet verbeterd worden door anodiseren.

Het kiezen van het juiste metaal voor anodiseren hangt af van de specifieke eigenschappen die je in het eindproduct wilt hebben, zoals duurzaamheid, kleur en corrosiebestendigheid.

Proces van anodiseren

Het proces van anodiseren in 4 stappen uitgelegd.

1. Voorbehandeling

Het metaal wordt gereinigd om alle verontreinigingen te verwijderen, wat essentieel is voor een uniforme laag.

2. Anodiseren

In een zuurbad wordt een elektrische stroom toegepast, die de natuurlijke oxidatielaag van het metaal verdikt.

3. Kleuren (optioneel)

Het metaal kan optioneel gekleurd worden door het toevoegen van kleurstoffen aan het bad.

4. Afdichten en controle

Het metaal wordt afgedicht om de poriën te sluiten, gevolgd door een kwaliteitscontrole op kleurconsistentie en duurzaamheid.

Bereken zelf de offerte in slechts 4 stappen

Heb je al een STEP of DXF bestand van het ontwerp? Dan is de offerte in de volgende 4 stappen zo uitgerekend! Heb je deze nog niet? Scroll dan verder naar beneden.

 1. Maak een account aan.
 2. Upload het STEP of DXF bestand.
 3. Kies het te gebruiken materiaal en de aantallen en zie direct de prijs.
 4. Bestellen!

Begin direct met stap 1…

Voldoet je bestand aan onze eisen?
Controleer voor de zekerheid eerst onze aanleverspecificaties.

Geen STEP of DXF bestand? Ook dan helpen wij je graag verder.

Kiezen voor poedercoaten of anodiseren?

Wanneer je een lasersnijopdracht laat uitvoeren bij Laser op Maat, kun je kiezen voor extra nabewerkingen zoals poedercoaten of anodiseren. Beide technieken verbeteren de duurzaamheid en het uiterlijk van het metaal, maar ze dienen elk verschillende behoeften en hebben unieke voordelen. Hieronder vind je een vergelijking die je helpt te beslissen welke optie het beste past bij jouw project.

Poedercoaten

is een proces waarbij poederlak elektrostatisch wordt aangebracht en vervolgens uitgehard onder hoge temperatuur. Deze methode is ideaal voor het bieden van een sterke, uniforme en corrosiebestendige coating die beschikbaar is in een breed scala aan kleuren. Poedercoaten is bijzonder geschikt voor projecten die blootgesteld worden aan zwaardere omgevingsinvloeden, omdat het een robuuste bescherming biedt tegen krassen, slijtage en UV-straling.

Anodiseren

betreft een elektrochemisch proces dat de natuurlijke oxidelaag op metalen zoals aluminium verdikt. Dit resulteert in een harde, duurzame laag die het onderliggende metaal beschermt tegen corrosie en tegelijkertijd een mooie kleur kan toevoegen. Dit is vooral waardevol voor toepassingen waarbij metaal blootgesteld wordt aan vochtige of zoute omgevingen die normaal snel tot corrosie zouden leiden. Anodiseren is ook ideaal voor onderdelen die elektrische isolatie vereisen of waarbij een subtiele kleurafwerking gewenst is.

Door de verschillen te begrijpen, kun je een beter geïnformeerde keuze maken die aansluit bij de eisen van jouw specifieke toepassing.

Samengevat:

 

Eigenschap

 Poedercoaten 

Anodiseren

Bescherming tegen zware omgevingsinvloeden

 ✓ (Uitstekend)

 ✓ (Goed)

Beste keuze voor corrosiebestendigheid 

 ✓ (Goed)

 ✓ (Uitstekend voor aluminium)

Bescherming tegen krassen 

✓ (Uitstekend)

✓ (Goed)

Bescherming tegen slijtage 

✓ (Uitstekend)

✓ (Goed)

Bescherming tegen UV-straling 

✓ (Uitstekend)

 

Aanbod in kleuren

✓ (Uitgebreid kleurenpalet)  

✓ (Subtiele kleuren mogelijk)

Milieuvriendelijkheid

✓ (Geen zware metalen)

✓ (Geen schadelijke chemicaliën)

Elektrische isolatie

 

✓ (Biedt isolatie)

Geschikt voor aluminium

✓ (Bijzonder geschikt)

Uniforme, robuuste afwerking

✓ (Zeer robuust)

✓ (Uniforme afwerking)

Behoud van natuurlijke metaaluitstraling

 

✓ (Behoudt metaaluitstraling)

Ideaal voor visueel aantrekkelijke projecten 

✓ (Hoge visuele impact)

✓ (Natuurlijke, elegante uitstraling)

Toepassing op complexe vormen

 

 

 

 • ✓ = van toepassing, met nadere uitleg voor specificiteit
 • (leeg) = minder geschikt of niet van toepassing

Andere beschikbare nabewerkingen

Naast anodiseren kan je bij Laser op Maat ook kiezen voor nog een aantal anderen nabewerkingen. Hieronder vind je een overzicht van alle beschikbare mogelijkheden. Sommige van deze bewerkingen hebben invloed op de levertijd. Bij elke bewerking wordt aangeven met hoeveel werkdagen de levertijd eventueel omhoog gaat.

Heb je vragen hierover? Vraag Ben dan gerust om aanvullende uitleg. Hij neemt de tijd om al je vragen te beantwoorden!

Zetten

Met het welbekende zetwerk, kunnen wij het uit een plaat gesneden product elke gewenst profiel meegeven.

Levertijd: +5 werkdagen

Trommelen

Trommelen is het proces waarbij kleine producten kunnen worden ontdaan van alle scherpe en ruwe randjes.

Levertijd: blijft gelijk

Borstelen

Bij het borstelen worden schuurborstels gebruikt om alle randen van grotere producten van de ongewenste bramen te ontdoen.

Levertijd: blijft gelijk

Poedercoaten

Dit levert niet alleen een goede beschermlaag op, maar het product kan hierdoor ook bijna elke gewenste kleur meekrijgen.

Levertijd: +10 werkdagen

MEER OVER POEDERCOATEN

Veelgestelde vragen over het anodiseren

Kan ik een specifieke kleur kiezen voor het anodiseren?

Ja, het anodiseerproces maakt het mogelijk om het metaal in verschillende kleuren te kleuren door gebruik te maken van kleurstoffen tijdens het proces of door de dikte van de oxidelaag aan te passen, die de kleurintensiteit beïnvloedt.

Hoe duurzaam is een anodiseerlaag?

Een anodiseerlaag is zeer duurzaam en bestand tegen slijtage, lichte krassen en corrosie, waardoor het bijzonder geschikt is voor toepassingen waarbij het metaal blootgesteld wordt aan zware omstandigheden.

De laag wordt gevormd door het metaal om te zetten in zijn oxide, wat een zeer harde substantie is die direct aan het onderliggende metaal hecht. Dit zorgt voor een bescherming die veel dieper gaat dan een oppervlakkige coating, zoals verf.

De dikte van de anodiseerlaag kan variëren, wat invloed heeft op de mate van bescherming. Over het algemeen bieden dikkere lagen betere bescherming tegen slijtage en corrosie.

Is anodiseren milieuvriendelijk?

Anodiseren wordt beschouwd als een relatief milieuvriendelijk proces omdat er minder schadelijke chemicaliën worden gebruikt in vergelijking met andere metaalbewerkingstechnieken. Het produceert ook geen gevaarlijke bijproducten.

Hoe onderhoud ik geanodiseerde producten?

Geanodiseerde producten zijn relatief onderhoudsarm, maar voor het behouden van hun uiterlijk en duurzaamheid is regelmatig schoonmaken aanbevolen. Gebruik een zachte doek of spons en een milde zeepoplossing om vuil en vlekken te verwijderen. Vermijd schurende materialen en sterke chemische reinigers, omdat deze de anodiseerlaag kunnen beschadigen. Spoel het oppervlak goed af met schoon water en droog het na om watervlekken te voorkomen.

Kan anodiseren de mechanische eigenschappen van het metaal beïnvloeden?

Anodiseren heeft over het algemeen geen invloed op de structurele integriteit of de mechanische eigenschappen van het metaal. Het proces verandert alleen de oppervlakte-eigenschappen door het toevoegen van een beschermende laag.

Is anodiseren geschikt voor alle productvormen en -maten?

Ja, anodiseren kan toegepast worden op bijna alle vormen en maten van aluminium en andere geschikte metalen. Het elektrochemische proces zorgt ervoor dat de anodiseerlaag zelfs in complexe en moeilijk bereikbare gebieden consistent wordt aangebracht.

Kunnen geanodiseerde oppervlakken hersteld of opnieuw behandeld worden?

Ja, geanodiseerde oppervlakken kunnen worden hersteld en opnieuw behandeld. Beschadigingen zoals krassen of slijtageplekken kunnen worden bijgewerkt door het gebied opnieuw te anodiseren. Het is belangrijk om te vermelden dat het oorspronkelijke en het bijgewerkte gebied enig kleurverschil kunnen vertonen door variaties in het proces.

Heb je geen STEP of DXF bestand, maar wel de ideeën?

We zijn de moeilijksten niet! Ben helpt je graag verder. Ook met een schets of een idee in woorden komen we eruit.

Vul het formulier in of neem telefonisch contact op met Ben via 0174 – 520 240.

* verplichte velden